Мусака от зелен фасул

 In Родопска и тракийска кухня

Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.

Мусаката от зелен фасул е типично ястие за селото.

Продукти

1 кг зелен фасул, 2 моркова, 2 глави кромид лук, 2 сварени картофа, 3 домата, 1 кафена чаша олио, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 връзка магданоз, джоджен. За заливката: 1 кофичка кисело мляко, 3 яйца, 3 суп. лъжици брашно, щипка сода, 1/3 пакетче масло (около 45 гр.)

Приготвяне

Измиваме фасула, нарязваме на парчета с дължина до 3 см и сваряваме в подсолена вода. В олиото задушаваме лука, настърганите моркови, сварените и нарязани на кубчета картофи. Добавяме червения пипер, настърганите домати и сварения зелен фасул. Всичко се разбърква добре и се изсипва в тава. Овкусяваме с подправките и сол на вкус и заливаме с водата от фасула, до покриване на зеленчуците. Запичаме във фурна до изпаряване на водата в тавата. Когато е готово, заливаме с приготвената заливка, поставяме парченца масло отгоре и запичаме отново до розово-златиста коричка. Сервираме със сос от кисело мляко, чесън и копър или салата според сезона.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите