Скаличките на баба Панура

pin_fill_sharp_circle [#634] Created with Sketch. РАЙОН: с. Козичино (Еркеч), Поморийско


Баба Панура Шерденова е потомствен жител на Еркеч. Ярка и интересна личност, която продължава да живее в своята стара къща-музей и да съхранява спомени и съкровища от селото. Един от тях е машина за лимонада, произведена през XVIII век, наследена от баща й. Той я е купил в годината, когато тя е родена, но на старо, от съседно село, където е била престояла много години.

Когато я посетихме за Петльовден, тя ни почерпи с тези неугледни на външен вид, но много вкусни сладки “Скалички”. Попитахме я за рецептата и тя с охота ни я сподели.


Съставки

  • 2 белтъка
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 с.л. брашно
  • 2 1/2 ч.ч. орехи, начупени на едро
  • 2 ч.л. какао (за един по-съвременен вариант)

Приготвяне

Белтъците се разбиват със захарта на сняг. Към тях се добавят брашното и какаото. Продължаваме да бъркаме сместа, докато съставките се омесят хубаво. На финала добавяме орехите.

От готовата смес с лъжица се оформят топчици или форми по желание и се нареждат в добре намазнена тава или такава, покрита с готварска хартия.

Скаличките се пекат в слабо загрята фурна (100-120 °С) за около 30-40 минути.

Качете и вие стара семейна рецепта и можете да спечелите нашата месечна награда ваучер за 2-ма на стойност до 200 лв. за преживяване по избор от Pendara.bg.

Как да качите рецепта и да участвате в конкурса, научете тук:

Добави рецепта

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара