Смидаль

Този семпъл родопски десерт е ритуален, слънчев, зареден с много наричания за здраве и благоденствие, защото по традиция се приготвя за 40-ия ден от раждането на детенце. Жените в селата Смилян и Могилица все още го приготвят от трохи от царевична пита, захар, орехи и домашно масло. Има и специална техника на подхвърляне на трохите във въздуха, при което се изричат благопожеланията към детенцето и майка му. Чудесен е на вкус и с малко творчество може да се сервира апетитно.

Продукти

1 царевичен хляб, може и пшеничен, 1 пакетче масло, 2 ч. ч. захар, орехи, вода

Приготвяне

Хлябът се натрошава на трохи или се нарязва на кубчета и се поставя в тава. Сиропът се приготвя от маслото, разтопено и охладено, към което се добавя захарта и водата и се връща да възври. Със сиропа се заливат трохите и се омесват с орехи.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.