РАЙОН: Габровски, Стара Планина
АВТОР: Венета Василева
Ако някой ви каже, че не обича триеница, не му вярвайте или го заведете при баба Венета от Габрово, за да му я сготви.Триеница? Точно така! В различните райони на страната с това наименование наричат различни продукти и храни, но винаги става въпрос за семпли зърнени съставки, от приготвянето на които се получава изумително сложен и божествен вкус.Срещнахме сръчната баба Венета в Къща “Легендите” в с. Беломъжите близо до Габрово, където тя ни показа как се приготвя местният вариант на триеница. Това е простичко ястие, което се готви бързо и може да се предложи в солен, лют или сладък вариант. Ключов момент обаче е, че млякото и маслото за успеха на тази рецепта трябва да бъдат пълномаслени, фермерски – без компромиси!Особено ни вдъхновява идеята тази триеница да се сервира с обгорена захар и стръкче мента. Тази хрумка със сигурност ще конкурира доста сполучливо прословутото Крем Брюле, но ще добави заинтригуваща нееднородна текстура в дълбочина. Опитайте!
Съставки
- 2 литра пълномаслено фермерско мляко
- 100 г фермерско краве масло
- 500 г брашно
- 1 ч. л. сол (дори и при сладкия вариант)
Приготвяне
Прясното мляко се сварява със солта и маслото.
Докато млякото завира, в купа изсипваме брашното и го напръскваме с малко вода. С двете ръце започваме да “валяме” малки тестени парцалчета и фитилчета – “вальочета”.
Когато млякото заври, изсипваме триеницата в него и започваме да бъркаме леко на постоянно, за да не загори сгъстяващата се смес.
Още топла готовата триеница се разсипва по купички и се овкусява със сирене, или лют червен пипер, или сладко, мед, или се поръсва със захар.