Яловата баница е ястие, което се приготвя само в дома на Дешка Кротева. “Моята баба Спаса е измислила тази баница – имала е 9 деца, били са много бедни. Те все гледали, че децата на комшиите ядат баница с яйца и сирене и на тях им се прияждало. Баба мислила, мислила и се сетила да разточи баница без нищо вътре – тестото е за обикновен хляб, няма сирене, няма яйца, само малко мазнина. Като направила яловата баница, децата били най-сетне щастливи, че и те ядят това, което ядат и комшийските дечурлига. Никой в Горно Драглище не знае тази баница – като дойде някой, я предлагаме и всеки хапва с удоволствие”, разказва Дешка.Меси се хлебно тесто от 150 мл хладка вода, 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица олио, 1 чаена лъжичка оцет, 300 грама брашно, а съвременното подобрение е 100 г краве масло. Половината тесто се пече на хляб, а другата половина става на ялова баница, която се меси и вие само с брашно, мая и малко олио.

Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак