Жупкар

 In Родопска и тракийска кухня
shumlak003

“Жупкар” в Могилица или “шумлак” в Смилян е типично ястие за региона. Домакините го приготвят в края на лятото, когато фасулът вече не е зелен, но не е и зрял, а в шушулката му са се оформили и доста пораснали зърната. Обират го, нарязват го на парчета, така както се реже зеления фасул за готвене и го изсушават.

Продукти

Зелени шушулки фасул (капици, машници), масло, олио, червен пипер, брашно, сол.

Приготвяне

Зелени шушулки фасул (капици, машници) с добре оформено зърно се начупват на 3-4 парчета и се сушат на сянка. От получения жупкар се взема 2 шепи и се поставя в 2 литра вряла вода и се вари до готовност. Посолява се на вкус и се прибавя запръжка от масло, олио, червен пипер и брашно. При сервиране се залива със сос от кисело мляко с бял лук.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите