Ферма Багри

[mk_custom_list style=”mk-icon-map-marker” margin_bottom=”0″]

  • Белене, Северен Централен

[/mk_custom_list]

[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_fancy_title size=”22″ margin_bottom=”0″ font_family=”none”]Продукция на фермата[/mk_fancy_title]
  • Овче кисело мляко
  • Овче сирене
  • Кашкавал от овче мляко
  • Мус от овче мляко

Една малка ферма за млечни продукти край природен парк „Персина“ в района на Белене прилича на излязла от списание за млечно животновъдство. Във ферма „Багри“ е чисто, подредено, всеки върши работата, за която е нает, френската порода овчици са бели и миришат на мляко, а сирената и кашкавалите от малката мандра имат божествен вкус.

И макар че фермата на братята Димитър и Христо Николови стартира преди повече от 13 години като лозов масив с идеята от него да се произвежда вино, днес тя е чудно място за отглеждане на овце и производство на мляко и млечни продукти.

Разположена е в местност Трояне, част от „Натура 2000“, и в непосредствена близост до лозето и акациева гора. Концепцията е за малка бутикова ферма, която да отговаря на съвременните стандарти за натурално отглеждане на животните. В момента в „Багри“ се отглеждат над 350 овце от френската порода Лакон. Овцете идват през 2014 г. от Южна Франция, където се отглеждат от близо 6000 години. Въпреки пустата и груба земя са успели да се адаптират. В средата на XIX век стопаните започват да добавят генетика от други местни породи, за да превърнат Лакон в издръжлива порода овце, която дава богато мляко и добро месо. Ароматът им е деликатен, а маслеността на млечните продукти – много висока. Затова лаконите на „Багри“ са високомлечни, а млякото им е с по-високо съдържание на мазнини и протеини. Това дава по-голям добив при приготвяне на сирене. Животните почти през цялата година имат достъп до свежата ароматна трева по дивите, непокътнати пасища около река Дунав.

При нужда се хранят и с ливадно сено и люцерна – в „Багри“ отглеждат люцерна върху 180 декара, имат 300 дка с ечемик и около 400 дка с царевица. От скоро във фермата работи и тревомат, който осигурява ежедневно на овцете прясна салатка от нежнозелен свеж ечемик, разказва управителят Красимир Вълков.

Димитър Христов дълго време търси технолог за мандрата. Така почти случайно се натъква на първия майстор на сирене на „Багри“. Христов и негови колеги сядат да хапнат в заведение на свой познат в село Ореш, на 13 км от Белене. Опитват сиренето му и от дума на дума разбират, че е собствено производство. Майсторът на сиренето се оказва 86-годишният дядо на ресторантьора, който се занимава с производство на сирене от 13-годишен. Така Димитър се запознава с него и възрастният човек започва да прави сиренето на „Багри“. Когато мандрата отваря, дядо Антон става първия технолог. Впоследствие стопаните започват да наемат мандраджии, но човекът все още им е консултант.

Във фермата се разчита на съвременни технологии за доене и производство на собствен фураж от кълнове, изключителна хигиена, редовна паша и доброто оборудване в мандрата, посочва Красимир Вълков. Покрай тези предпоставки фермата се насочва и към производство на ръчно направени млечни продукти от сурово мляко, което се доближава до традиционното занаятчийско сирене. „Страстта ни към занаятчийските продукти ни помогна да създадем отлежали, ръчно месени кашкавали, сирена и пълномасленото ни кисело мляко. Отглеждаме различни култури, които приготвяме с любов в собствената ни фуражна кухня. Билковото сено събираме в края на лятото, а редовната паша на животните се състои от над 11 вида билки, от които лайка, сладък корен и магарешки бодил“, казват от ферма „Багри“. Ключът за качествените продукти е ръчната работа и познаване на млякото, тъй като при всяко доене то има различни качества, зависещи от сезона и храната, с която се хранят овцете. Млечните продукти съдържат много ценни нутриенти – освен протеините и калция, млякото е богато на мастноразтворимите витамини A, D, E и К. Част от тези витамини не биха могли да се набавят от млякото на индустриално отгледани животни, тъй като те се синтезират в храносмилателната система на животните, които се хранят със свежа храна.
В „Багри“ акцентират върху предимствата на суровите млечни продукти, защото са здравословни – съдържат полезни бактерии и храносмилателни ензими, подпомагащи усвояването на мазнини, протеини и витамини, и защото имат непрекъснат процес на отлежаване и подобряване на органолептичните качества.

Освен че можете да опитате и да си купите натурални фермерски продукти от фермата, не пропускайте, че на остров „Персин“ край град Белене се намират две уникални за страната ни места, които трябва да бъдат видени от най-широк кръг хора. Това са останките от най-големия и секретен концлагер в България и природният парк „Персина“, който обхваща територията на целия остров, както и на съседните по-малки дунавски острови. Персин (Белене) е най-големият български дунавски остров, с приблизително 14 км дължина и 6.5 км ширина. Той е единствено местообитание на голяма колония розов пеликан, както и на над 470 висши растения и над 1100 вида птици и животни. Достъпът до него става чрез понтонен мост, който го свързва с Белене. Мястото е безценно и уникално за любителите на природата, орнитолози и историци.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара