Ферма От фермата

  • с. Нефела, Враца

  • 089 374 4931

Показване в Google Maps

  • Ферма

  • 11:00 ч. – 23:30 ч.

Активности

  • Разходка из фермата
  • Дегустация

Продукти

  • Краве сирене
  • Краве кашкавал
  • Кисело мляко
  • Масло

Да опиташ храна с вкуса от своето детство – това е причината, поради която мнозина идват във фермерския ресторант на Агнеса и Христо Василеви във врачанското село Нефела. Семейството, което от години произвежда краве кисело мляко и сирене във фермата си, отвори заведението в средата на 2020 г.  и оттогава се радва на голям интерес.

Повечето хора познават млечните продукти на комплекс „От фермата“ от представянето им по фермерските пазари в страната. Сега семейството се фокусира и върху предлагането на прясно изпечен хляб, както и върху ястията по местни рецепти, които се приготвят на място в ресторанта.

Преди да се хване с кравефермата, Христо е работил в овцеферма в Гърция. Започва земеделския си бизнес през 2007 година с банков кредит и с 28 говеда от черношарената порода. Регистрира фермата си като I-ва категория, а първоначално добитото мляко предава на изкупвателен пункт. И въпреки че стопанството му е в един от най-необлагодетелстваните райони на страната – Северозапада, той и семейството му успяват. Христо е сред първите фермери у нас с регистрация по Наредба 26 за директни продажби на храни от животински произход. Стадото му пасе по тучните пасища на Врачанския Балкан, животните ежедневно получават комбинирани фуражи, минерални блокчета, имат възможност да ближат каменна сол. През зимния сезон кравите се хранят и с царевичен силаж, който Василеви сами си произвеждат. В храната на кравите изобщо не се добавят антибиотици и хормони. Така стадото на  Василеви, което е обогатено с породите Джерсей и Симентал, дава свежо натурално мляко с добри показатели. Киселото мляко в „От фермата“ се прави само от прясно мляко и стартерни култури, затова се предлага единствено в пълномаслен вариант.

В средата на годината Василеви отвориха и фермерски ресторант, към който има фирмен магазин за натурални продукти на местни фермери и партньори на Василеви – мед от Етрополе, кренвирши, сладко от люти чушки. Във фурната се пекат четири вида хляб – бял с квас, пълнозърнест, царевичен и типов.

Заведението разполага със 100 места и лятна градина, която може да посрещне около 80 гости. Разполага и с голям детски кът, в който децата могат да поиграят на чист въздух.

В ресторанта се предлагат само сготвена на място храна от фермерски продукти, биовино и други готови продукти на местни производители. Сред местните специалитети са мераклийска пърженица, селска лютика, телешки суджук, различни сачове.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.