Люта ферма

[mk_custom_list style=”mk-icon-map-marker” margin_bottom=”0″]

 • с. Страшимирово, Белослав, Варна

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-icon-phone” margin_bottom=”0″]

 • 089 935 3828

[/mk_custom_list]

[mk_custom_list style=”mk-li-web” margin_bottom=”0″ align=”center”]

[/mk_custom_list]

[mk_custom_list style=”mk-moon-home” margin_bottom=”0″ align=”right”]

 • Ферма

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-icon-exclamation-circle” margin_bottom=”0″ align=”right”]

 • С предварителна резервация

[/mk_custom_list]

[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_fancy_title size=”22″ margin_bottom=”0″ font_family=”none”]Активности[/mk_fancy_title][mk_custom_list]

 • Лют тур
 • Разходка из фермата
 • Бране на продукция
 • Дегустация

[/mk_custom_list][mk_padding_divider size=”20″][mk_fancy_title size=”22″ margin_bottom=”0″ font_family=”none”]Продукти[/mk_fancy_title][mk_custom_list]

 • Люти сладка
 • Лют мед
 • Люти сосове, пюрета и разядки
 • Туршии
 • Оцет и зехтин
 • Пресни люти чушки
 • Разсад люти чушки
 • Сухи цели и смлени люти чушки

[/mk_custom_list]

Слънцето блести в ароматния сироп на сладкото от рози, кокетно сервирано в двора на „Лютата ферма“ във Варненското село Страшимирово. То е само малка част от всички специалитети, които стопанството предлага на посетителите, дошли да дегустират необятния свят на лютите чушки, отглеждани тук. И докато усмихнатата домакиня Дарина Родинова разказва как е приготвила сладкото от рози, върху небцето ви избухва експлозия от сладки, люти и тръпчиви вкусове. Да, в сладкото има люти чушки, като техният пикантен принос е толкова деликатен, че не бихте могли да си представите то да отсъства. А какво ще кажете за шоколадово суфле с пикантен послевкус на халапеньо? Шармантният десерт е сред върховете в кулинарията, постигнат от Дарина, която е сервирала още хапки от люти чушлета, обвити в бекон, сиренца със сладко от бяла череша и люта чушка, мариновано халапеньо и елегантните, леко люти дамски коктейли.

В „Лютата ферма“ се отглеждат над 500 вида люти чушки от цял свят. Техният пъстър цвят заема саксиите, лехите, оранжериите на стопанството. Дарина и Христо Родинови и дъщерите им Елена и Славена приготвят сладка от люти чушки, пресни и мариновани чушлета, сосове, туршии и пюрета от люти чушки, предлагат ги изсушени, замразени и смлени, както и декоративни, просто за красота. Родинови се заемат да отглеждат люти чушки преди десетина години, но със земеделие се занимават повече от четвърт век. Фамилията е сред най-разпознаваемите производители на разсад за зеленчуци в региона. После Христо открива лютите чушки като свое хоби, а в момента това вече е бизнес и Родинови отглеждат някои от най-лютите чушки в света. Пристрастяването им към културата идва, след като научават за безбройните полезни свойства на пикантния зеленчук. „Започнахме да отглеждаме люти чушки за собствени здравословни цели. От консумация на фреш чили за лични ползи, стигнахме до сосове, сладка, пюрета, разядки, подправки, сушени люти чушки, зехтин и др. Ние изучихме всяка една полза, употреба и комбинации на лютите чушки и повярвайте ни – те нямат граници“, казва Дарина. Родинови са проучили, че една четвърт от световното население обича да си хапва люто, а 5% от хората са буквално пристрастени. Има данни, че ниските нива на заболеваемост от рак в някои страни се дължи на типичната за националната култура редовна консумация на люти чушки. Най-разпространеното свойство на лютите чушлета е, че повишават тонуса и подобряват здравето, независимо дали са добавени в предястие, в основно, дали се предлагат в комбинация със сирене, плодове, десерти, кафе, ликьори.

Семената за чушките в „Лютата ферма“ обикновено се засяват около Коледа, разсадът до пролетта е готов и в началото на май отива в оранжериите. Температурата там е такава, че максимално да наподоби условията в топлите страни, от които идват лютите чушки.

Семейство Родинови произвеждат различни сладка с чушлета, които могат да се сервират като добавки за ароматни сирена и морски дарове.

Отглеждат миниатюрни сортове и ги консервират по 50 чушлета в бурканче от 40 грама.

Сред най-търсените е мексиканската чушка „Халапеньо“, но приготвена по българска рецепта – нарязана на шайбички и овкусена с копър, чесън и магданоз. Родинови отглеждат и най-лютата чушка в света – сорт „Каролина Рийпър“, която е включена в Книгата на рекордите „Гинес“. Във фермата растат няколко вида „Хабанеро“, най-лютата мексиканска чушка „Серано“, „Кайен“, „Тринидад Скорпион“, „Зелена моруга“. Сега Родинови са си поставили за цел да селектират най-лютата българска чушка. Те работят по кръстоската вече шест години. В момента новата люта чушка е в процедура по световно патентоване в Унгария. „Кръстосахме два мексикански сорта – „Червено Хабанеро“ и „Тринидад Моруга Скорпион“, която е била най-лютата чушка в света, преди да се появи сортът „Каролина Рийпър“. Така получихме чушка, която стабилизирахме в продължение на 3-4 години, за да може всяка година да се получава реколта с едни и същи качества“, казва Дарина. Най-лютата българска чушка ще се казва „Български дух“ и за пръв път ще бъде представена през есента на тази година. В момента най-лютата чушка у нас е „Български морков“, а очакванията са „Български дух“ да е поне 7-8 пъти по-люта.

[mk_padding_divider size=”20″]

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара