Блана чорба

 In Родопска и тракийска кухня
blana_chorba001

Ашлия” в село Могилица или “блана чорба” в село Смилян е типичен регионален десерт с ориз и нарязани, изсушени диви ябълки (наричат ги още “киселки”, “шушулки” или “киселици”).

Десерт, сервиран като завършек на 8 степенно меню, предлагано на гостите, когато семейството отбелязвало празничен или тъжен повод – годеж (главене), сватба, 40 дни за новородено, 52 дни от смърт на член на домакинството.

Продукти

Сушени кисели ябълки, захар, нишесте, ориз, плодове от компот.

Приготвяне

Сушените ябълки се запарват. Течността се подслажда и сгъстява с малко нишесте. Добавя се предварително свареният ориз. Ястието се гарнира с плодове от компот или със сушени плодове.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите