Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.
Панираният зрял Смилянски фасул е типично ястие за селото.
Продукти
½ кг фасулевица (едър Смилянски фасул), 4 супени лъжици олио, сол, 2 до 4 яйца за панировката, галета, черен пипер, джоджен – сух
Приготвяне
Сварява се фасулът, като във водата се добавят олиото и когато е почти готов — солта. Прецежда се, докато е топъл, в гевгир. От яйцата, черния пипер и джоджена приготвяме сместа за панировката. Потапяме топлото зърно фасул първо в яйчената панировка, после овалваме в галета. Пържим в предварително нагорещена мазнина. Като извадим от мазнината, поставяме върху кухненска хартия, за да абсорбира остатъчната мазнина. Когато сме готови, аранжираме в чиния и сервираме с купичка млечно-чеснов сос.