Снимки: личен архив на автора


РАЙОН: Чипровци, Торлашко
АВТОР: Даниела Петкова
Тъй нареченото “пържено” е ястие, типично за традиционната торлашка кухня. Наподобява “миш маш”, но в различните сезони и според наличността в домакинството, то се приготвя не само с чушки, домати, лук и яйца, но и със зеленийки от гората.
Това е пролетен вариант, който научихме от Даниела Петкова от Чипровци.
Съставки
- връзка киселец
- връзка лапад
- 2 яйца
- сирене – по желание
- олио
- сол на вкус
Приготвяне
- Листата на киселеца и лапада се измиват добре и се нарязват или накъсват с ръце на едро.
- Зелените съставки се задушават леко в тиган, осоляват се на вкус и към тях се дабавят сиренето (по желание и с количество на вкус) и яйцата.
- Сместа се разбърква, колкото да се омесят съставките и се допържва до готовност.
- Сервира се топло.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак