Якорудска трахана

pin_fill_sharp_circle [#634] Created with Sketch. РАЙОН: Якоруда, Западни Родопи

pin_fill_sharp_circle [#634] Created with Sketch. КЪДЕ ДА ОПИТАТЕ:
Домашен обяд в Якоруда с работилница за трахана

АВТОР: Решиде Кунгьова

Традиционната трахана е сред онези местни храни, чиято автентичност в различните български региони проучваме, насърчаваме възобновяването ѝ като производство и се стремим да открием нови кулинарни техники за приготвянето ѝ.

Произходът ѝ е персийски, дошла е у нас през Близкия Изток и днес е разпространена в Странджа, Сакар, Родопите, Пирин и други райони на страната. Основното, което трябва да се има предвид за нея е, че това е начин за съхранение на наличната сезонна продукция от лятото, като се влага в тесто и след това се суши, понякога се и запича. Ето защо в различните села, а даже и в различните семейства, тя се приготвя от различни съставки – зеленчуци, плодове, ядки, различни зърнени култури, с мляко, с яйца, чрез ферментация или без.

Рецептата, която записахме в Якоруда е без квас и с разтритата трахана може да се сготви ястие още в същия ден, т.е. не е нужно първо да съхне и после да се готви, както обичайно се прави в други райони. Освен това, вкусът ѝ е по-неутрален, което я прави подходяща и за сладки вариации.


Съставки

  • 1 кг брашно
  • 3 яйца
  • 1,5 л прясно мляко
  • 200 г царевичен грис
  • сол на вкус

Приготвяне

Брашното и царевичния грис се смесват в дълбока купа.

Млякото и яйцата се смесват в отделна купа или в друг дълбок съд. От сместа се изсипва по малко в центъра на брашняната смес и с пръсти се оформя грубо топче тесто, което веднага се разтрива върху дармон, за да се оформят ситни късчета трахана.

Първата фракция от продукта се пресява и през сито, за да се отдели от нея брашното.

Така се процедира на няколко порции с цялото количество тесто, като отделеното брашно от ситото се връща при останалото в купата.

Оформената и пресята трахана се разстила върху чаршаф и се суши 2-3 дена на проветриво място, след което се прибира за съхранените в хартиени или текстилни торби.

Някои съвременни домакини я препичат на слаба фурна, вместо да я сушат и така отново я прибират за съхранение.Качете и вие стара семейна рецепта и можете да спечелите нашата месечна награда ваучер за 2-ма на стойност до 200 лв. за преживяване по избор от Pendara.bg.

Как да качите рецепта и да участвате в конкурса, научете тук:

Добави рецепта

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара