Таткова градина

 • с. Торос, Ловеч
 • 089 993 3172
 • Ферма
 • С предварителна резервация

Активности

 • Разходка из фермата
 • Бране на продукция
 • Дегустация

Продукти

 • Шарени яйца – с бели, сини, зелени, бежови черупки, от различни видове кокошки
 • Песто с босилек и тученица
 • Горчица с градински хрян
 • Маслинова паста
 • Хумус

Песто от босилек, зелени яйца и хумус с орехи населяват вкусния свят на „Таткова градина“.

Представете си летен обяд с филийка дъхав квасен хляб, сочни розови домати, органично сирене и ароматно босилково песто за разкош. Или същите тези домати нарязани на едро в салата, а отстрани пресни яйца с яркооранжеви жълтъци и зелена черупка. Или ягодово сладко върху залъче за десерт или просто за подслаждане. Да, сладък е животът във фермата „Таткова градина“ на Марин Петров от село Торос, община Луковит, сладък като сън след тежък изморителен ден, изпълнен със земеделска работа.

Марин не цял живот е бил биоземеделец. Преди да се заеме с градинарство е понесъл доста шамари в живота си. Имал е малък мебелен бизнес, но фалира и остава без пари, без жилище и без бъдеще. Тогава Марин и съпругата му Пепа решават да напуснат града и да се преместят на село, където да се препитават със земеделие. „Няма нищо лесно“, казва Марин Петров, който вече не само продава на някои от фермерските пазари у нас, но и бе ментор в петия сезон на телевизионното риалити шоу „Фермата“. Всеки в семейството има своята роля в грижата за семейните градини – Марин и съпругата му, двете им деца и внучката им. Те не са потомствени земеделски производители, но вече са усвоили тънкостите на земеделската работа. Дъщерята Мария е кръстницата на фермата: „Попитаха ме как да нарекат фермата, за да може да бъде представяна на потребителите. Аз се замислих, но почти веднага ми хрумна – татко се грижи за градината, тогава ще бъде “Таткова градина”. И така и стана – сега вече сме популярни с това име”, казва Мария, която има мултифункционална роля във фермата – от връзването на краставиците, до визията на продуктите.

Марин решава в „Таткова градина“ всичко да се отглежда по биологичен способ, защото „земеделските производители имат мисията да се грижат както за здравето на потребителите на техните продукти, така и за опазването на околната среда“. Биологичните производители също торят, подхранват и предпазват продукцията си от вредители чрез различни методи, включително и с био препарати за растителна защита, но за разлика от конвенционалните средства, тези са базирани не на химия, а на естествени екстракти.

Освен пресни плодове и зеленчуци, „Таткова градина“ произвежда и различни видове песто – не само от отглеждания босилек, но и от тученица. Босилковото песто освен че е вкусно, е и много полезно за здравето – босилекът подобрява апетита, помага при болки в корема, прилага се и при паразитни инфекции. Помага и при някои бъбречни заболявания, както и при задържане на течности в организма. Друг положителен ефект по отношение на кръвоносната система е, че босилекът подобрява циркулацията на кръвта. Пестото от тученица обаче има също огромни ползи за здравето. В наши дни растението е подценявано у нас и расте като бурен из посевите, но в миналото хората са слагали бурена в баници и салати. Тученицата съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Мастните киселини, Омега-3 (α-линоленова киселина) в нея са пет пъти повече отколкото в спанака. Съдържанието им е по-високо дори от някои рибни масла. Те спомагат за пречистване на кръвта и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки. Освен това пазят от склерозиране на съдовете и съответно от инфаркт. Богата е на витамини А, В6, В9, минерали – калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо. Тученицата е великолепно природно средство при профилактика и лечение на болести на очите, тя регулира нивото на кръвната захар, предпазва сърдечно-съдовата и хормоналната система, пази от инфаркти, високо кръвно и затлъстяване.

Освен песто, Петрови правят вкусна горчица, а и хумус, в който слагат орехи. “Таткова градина” произвежда и много различни сортове зеленчуци – доматите са не само червени и розови, но и зелени, жълти и бели сортове. Пъстроцветни са и яйцата, които фермата добива от своите кокошки. Това се дължи не на храната на птиците, а на тяхната специална порода. Синьо-зеленият оттенък идва от пигмент, който се съдържа в организма на кокошката. Иначе вкусовите качества на зелените яйца не се различават от белите или червените.

Марин и семейството му са щастливи, че успяват сами да си произведат чиста, вкусна и здравословна храна. Петрови вярват, че това е бъдещето на храната и се надяват да предлагат продуктите си на все повече хора.

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите